Panas Bontot

Rencana, cakna manusiawi. 

Konon-nya jika aku tidak berpaksi pada jalan yang ditentukan aku bakal ‘mati’. 

Ya ya ya, barangkali aku lupa pada hal-hal lalu yang ternyata telah memberi aku satu ribu pengajaran celaka yang telah membongkar benak mindaku untuk selalu berhati hati dengan manusia persis mu. 

Bicara ku kian panas, biar terbakar punggung kamu. 

Hal-hal Yang Belum Selesai.

Kau tahu luka itu berdarah kembali, kau tahu padahal.

Meskipun kau tahu, tapi kau ulangi dengan bait santun kata-mu, peroleh perhatian-perhatian para maksum demi menjulang api kebanggaan-mu.

Kau tahu tentang itu padahal.

Tiap langkah kau jejak-mungkin tak sama dengan hatimu. Kerana kau lupa, Tuhan sedang memerhatikan-mu.

Ibu & Air Mata

diletak seorang ibu bermandi air mata,
hujung;menanti tabir senja berlalu.
seraya dia berkata,”wahai anakku, apakah kau tahu betapa murungnya aku sejak kau keluar dari rumah?”

ya, anak itu cuma anak muda; jiwa yang mahu me-nuntut kebebasan,
tidak pernah tahu, kerana tiap kali pulang ibu hanya saji kan cinta nya.
pura-pura;menyimpan satu kilas duka yang tak dia tahu maksud nya,
menghurung pasrah dalam kamar gelap.

bergolak lah nurani seorang ibu,
sambil menghimpun doa merestui perjalanan anak muda itu.
dipinta nya menjaga tatasusila, dirayu nya agar tak lupa tanah,
didesak nya agar hormati langit dan juga Tuhan.

dan ibu masih bermandi air mata,hujung lengan nya basah,
sambil mengharapkan anak muda nya itu pulang dengan pasrah.

– Kasedah, 4 Julai 17; 2216hrs

Ah, rindu lagi!

Bila aku stalked balik kawan-kawan lama punya blogspot, serious aku rindu blogspot aku di mana kat situ la tempat aku menulis macam karangan, berperenggan dengan segala idea dan makian (teheeee…) tanpa rasa bersalah. Pasal gig, pasal idea idea politikal…weii memang betullah, semakin tua semakin menjadi seorang yang pemalas dan jadi seorang yang tipikal menghadap facebook, twitter dan instagram walaupun tak update apa-apa. Wei, apa nak kesah kan! Segalanya di hujung jari, kot!

Mana pergi kawan-kawan yang lain yang dulu rajin share flyers scene hc/punk, info-info terkini band atau zine hc/punk satu dunia, tentang anarkisme dan punk, ethics and attitude… Apa yang aku tahu sehingga sekarang, yang masih meneruskan pun 2-3 orang je. 

Kalau dulu, semasa handphone takde line data internet kan kalau kau nak update apa apa pun macam takde orang ambil peduli sangat. Yela, internet limited kan. Sekarang, makcik sebelah kau kena ragut pun apa apa hal update dulu kat facebook/twitter/instagram dulu. Sampaikan aku rasa marah dengan penangan social media sekarang yang telah menyebabkan kebanyakkan manusia telah menjadi parah dan tak tentu arah sehingga tidak membezakan mana baik buruknya.

Disebabkan itu lah, aku sudah semakin kurang update apa-apa di social media kerana aku sudah bosan dengan ‘permainan’ manusia. Sekali lagi, aku salahkan faktor usia. Dulu, mungkin kau kenal aku masa tu budak lagi. Sekarang, kemong! KESI DAH BESAR KOT? :p

Ah, rindu lah! Mana korang weii! TULIS lah lagi! 😦